KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Dr Marija Anđelković

doktor medicine

Marija Andjelkovic_pictureDr Marija Anđelković radi u Antidoping agenciji Republike Srbije od 2008. godine, gde je između ostalog zadužena za odobravanje terapeutskih izuzeća (TUE) u situacijama kada sportisti moraju da koriste zabranjene supstance kao lekove. Na Olimpijskim igrama (OG) u Vankuveru 2010. godine je bila u timu Svetske antidoping agencije gde je sprovodila edukaciju sportista iz oblasti dopinga i suplementacije, dok je na OG u Londonu 2012. godine bila doping kontrolor u ženskom fudbalu. Završila je dvogodišnji kurs Međunarodnog Olimpijskog komiteta za sportsku ishranu. Više od tri godine vodi Centar za sportsku ishranu i suplementaciju.

Trenutno se nalazi na doktorskim studijama sportske medicine i na specijalizaciji iz kliničke farmakologije. Poslovni je sekretar Udruženja za medicinu sporta Srbije. U prethodnom periodu učestvovala je u istraživanju koje se bavilo nutritivnim statusom profesionalnih fudbalera omladinskog pogona FK „Partizan“. Pored radova iz sportske medicine gde se pojavljuje kao kooautor, učestvovala je u prevođenju knjige Luiz Burk „Praktična sportska ishrana“.Jedan je od autora publikacija „Šta treba da znamo o mastima, a posebno o trans mastima?“ i „Metabolički fitnes“.

839 komentara

 1. avatar Trener каже:

  Poštovana Dr.Marija
  Čitao sam pitanja samim tim i Vaše date odgovore.
  Većina Vaših odgovora glasi ne ispod 18god.
  Da li možete molim Vas reći gde postoji dokaz da mladi sportisti 12.13.14.15.16.17.godina ne smeje koristiti whey protein (surutkin,a o njoj netreba ništa govoriti)ili recimo kreatin mon.
  Svi dobro znamo da su nam proteini neophodni za zdrav,normalan zivot.Da li to onda znaci da ta deca ne smeju jesti jaja,meso,piti mleko,jesti sireve..itd do 18.godina jer u toj hrani su proteini.Licno poznajem sada već profesionalnog sportistu kojem su roditelji uzimali proteine i kreatin od njegove dvanaeste godine.Hvala bogu eno ga živ,zdrav,prav,jak.Nikakav,ali apsolutno nikakav zdravstveni problem nije imao.Zaista se grozim kada nekome kažete da ne uzima whey protein.Zašto?Jer ste tako pročitali u nekoj knjizi.Svakako da i sportisti koji imaju 12godina mogu koristiti whey protein.Pogotovo deca koja imaju slabiju ishranu. Srdačan pozdrav.

  • avatar Marija Anđelković каже:

   Postovani,

   Drago mi je da Vas je ova tema zainteresovala.
   Mislim da ne pricamo o istim pojmovima kada govorimo o stetnosti i neophodnosti, to je apsolutno razlicit pogled.
   Ako govorimo o neophodnosti postavlja se pitanje zasto bi dete koje proteine treba da unese putem hrane jer se u tom uzrastu koji ste naveli uci pravilnim navikama, treba da unosi suplement whey proteina? Zasto kada u tom periodu roditelji treba da nauce dete da ima 5 obroka kroz koje treba da unose dovoljnu kolicinu biljnih i zivotinjskih proteina? Pri tome govorim o zdravoj deci koja zive u normalnim uslovima gde hrana moze da se priprema.
   Ne postoji nijedan naucni rad u kome su deci od 12.godina davali whey protein jer ne postoji u tom uzrastu nijedna oprvdana indikacija za to. Svugde pise da oni moraju hranom da unesu sve neophodne nutrijente.
   Stetnost je druga prica i tu ne moramo puno da vodimo debatu – slazem se da whey protein nema znacajnih nezeljenih dejstva ukoliko se postuje doziranje i preporuke proizovdjaca.
   Svakako imate pravo na svoje misljenje ali mi cemo se uvek pozivati na ono sto je dokazano kroz naucna istrazivanja.
   Pozdrav,
   Marija

 2. avatar Jovan каже:

  Doktorka kako stupiti u kontakt sa vama? Hvala

 3. avatar Stefan каже:

  Da li mi mozete reci da li je sojin lecitin stetan ako se nalazi u proteinu kao emulgator?

Napišite odgovor