KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Dr Nenad Dikić

specijalista interne medicine i kardiologije, specijalista baromedicine

Dr Nenad Dikić je osnivač ordinacije Vita Maxima. Specijalista je interne medicine (kardiolog) i baromedicine, a trenutno se nalazi na svojoj trećoj po redu specijalizaciji iz kliničke farmakologije. Magistrirao je iz oblasti kardiologije i reumatologije, a doktorirao iz sportskog menadžmenta. Napisao je i preveo više desetina knjiga iz oblasti dopinga, kardiologije, sportske medicine, ishrane, podvodne medicine i beletristike. Predsednik je naučnog odbora Udruženja za medicinu sporta Srbije i predsednik odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Republike Srbije.

29 komentara

 1. avatar Katarina каже:

  Poštovani, imam 16 godina i jak bol pri udisanju i izdisanju vazduha na levoj strani gudnog koša, samo na levoj, i često mi se dešava da kada naglo ustanem da mi se zavrti u glavi, a jednom sam pala i u nesvest. Takođe pre neko veče ležim u sobi i odjednom mi se povraćalo, a znam da je baka imala probleme sa srce..

 2. avatar Milijana каже:

  Postovani,
  Pre par dana sam uradila magnetnu rezonancu srca sa primenom kontrasnog sredstva. Zakljucak je sledeci:

  1. Hipertrofija bazalnog i srednjeg segmenta anteriornog zida leve komore i
  2. Zona produzenog nakupljanja kontrastnog sredstva LE u srednjem segmentu intraventrikularnog septuma najpre odgovara zoni nekroze/fibroze u sklopu sekvela miokarditisa.

  Imam dijagnozu Arrhythmiae cordis aliae, Myocarditis susp., Apikalna hipertrofija kardiomiopatija. Terapija: Lodoz 2,5 mg

  Zanima me sta konkretno znaci nalaz?

  Pozdrav,
  Milijana (22 godine)

 3. avatar Milan каже:

  Poštovani, imam 30 god, 197 cm, 101 kg, ne pusim, ne pijem, kockam se.
  u prilogu Vam dostavljam nalaz lekara specijaliste kardiologije

  Leva komora urednih endokavitarnih dimenzija, očuvane globalne sistolne funkcije, bez poremećaja segmente kinetike, EF oko 65%. Dijastola LK 5 cm, sistola 2,5cm, zidovi po 1,1 cm. Leva pretkomora 3,3 cm, aorta 3,0 cm, separcija 2,1 cm. Aortna valvula je trolisna, max v na Ao 1,0 m/s. Max v E 1,0 m/s. Prednji mitralni kuspis voluminozniji MR 1+, bez perikardnog izliva.

  Radio sam takodje test opterećenja, u kome stoji da je pri postignutom stepenu opterecenja (100w, srčana frekvenca 84% max pulsa) nema signifikatnih znakova za redukovanu hronotropnu, inotropnu i koronarnu rezervu. Tokom testa belezi se jedna VES , drugih poremećaja ritma nije bilo. Pacijent bez tegoba tokom i 6 min nakon testa.

  Dobio sam Concor Cor 2,5×1 i magnetrans, jer mi taj prolaps verovatno stvara aritmije. Nekad ih bude jedna-dve na dan, ali pri fizičkom naporu i do desetak dnevno. Doktor kaze da je to benigno i da mogu da nastavim da igram fudbal (rekreativno). Ipak, zanima me i Vaše stručno mišljenje, da li sa ovim nalazima i spomenutim preskocima (VES), mogu rekreativno da se bavim sportom?

 4. avatar Minja каже:

  Postovani dr Dikicu

  Moja beba je statosnog doba 3mjeseca i 18dana. Od njene prve nedelje ustanovljen je sant na lijevoj strani. Od tada uredno idemo kod kardiologa na kontrole,ako bi mi mogli reci vase misljenje o svemu bila bih vam zahvalna.
  Situs solitus. Venske drenaze normalne na IAS-Uu u predjeli FO prisutni paralelni rubovi ali se sant ne registruje. IVS u kontinuitetu. AV sklad AV valvule normalne morfologije,pokreta i protoka komore skladne,miokard uredan. Kontraktilnost lijeve komore normalna (ESD 10,EDD 18,FS 0.44)VA sklad.Aorta na anulusu dijametra 10.5mm trivelarna. Aortni luk lijevi bez anomalija. A pulmonalis na anulusu dijametra 11mm.nesto ubrzanijeg protoka 2.14m/s max 18.3mmHg
  Izvinjavam se na ovolikoj opsirenosti. Ali ako bi mogli ove parametre da mi pojasnite i kazete vase misljenje. Hvala

 5. avatar Mersudin каже:

  Pozdrav
  Poceo sam se baviti rekreativnim dizanjem tegova nakon izvjesnog vremena uzeo sam bcaa kreatin monohidrat l glutamin i beta alain i whey protein dali je mogu ce da mi je ova kombinacija uzrokovala zujanje u usima
  L.p

 6. avatar Goran каже:

  Poštovani, bavim se rukometom 20 godina, nakon par povreda i smanjenog intenziteta treninga dosta sam se ugojio, javila mi se hipertenzija uglavnom 140/100,frekvenca rada srca se kreće od 78-92 tokom dana bez ikakvih napora u poslednjih 2 meseca, prepisan mi je lek nebilet jedna tableta ujutru i tritace 2.5mg u podne . Za dve nedelje treba da se priključim ekipi na pripremama pa me interesuje da li bi ja sa ovim trenutnim stanjem mogao da treniram punim iintezitetom? Inače imam 35 godina. Hvala unapred na odgovoru i bilo kakvoj sugestiji. Pozdrav!

  • avatar Marija Anđelković каже:

   Postovani,
   Mozda kasnimo sa odgovorom ali najsigurniji nacin je da se uradi test opterecenja gde ce jasno videti kretanje pritiska i pusla pri maksimlanom opterecenju.
   Pozdrav

 7. avatar Vojislav каже:

  Isao sam na EKG tj. SF 993/min rekli su mi da je dobar zatim da mi je srce uvecano, pa su me poslali u bolnicu gde su mi uradili ultra zvuk srca tj. scrining ehokardiografija i.k. normalnijih endokavitarnih dimenzija, pocetno hipertroficnog miokarda, bez ispada segmentne kinetike, bez znacajnije valvuarne bolesti.Perikard bez izliva.Nema znakova akutnog plucnog srca.

  Da li smem da se bavim sportom? teretanom i trcanjem?

 8. avatar Miodrag каже:

  Poštovani
  zamolio bih vas za komentar za nalaz ehokardiografije:
  Očuvana globalna kontraktilnost srca i dobra sisitolna funcija komore,EF 70%
  Nema segmentnih ispada u kinetici zidova
  Endokavitarne dimenzije su normalne
  Aorta u korenu i ushodnom delu 38 mm separcija trolsitne valvule su uredne protok uredan
  Mitrlani zalistci pokretni i kompetentni
  Trikuspidna valvula uredan
  Septum i zid miokarda leve komore koncetrično hipertrofični
  Perikar bez izliva

  Imam 36 god aktivno treniram borilačke veštine uz relativno zahtevne kondicione treninge i povremeno teretana.
  Imam povišen KP 140/80 ponekad i preko toga.
  Pijem bisoprolol 2,5mg.
  Da li ima kakvih prepreka u daljem bavljenju sportom.

  Hvala!!

 9. avatar Kris каже:

  Postovani interesuje me da li koriscenje whey proteina moze nepovoljno da utice na rad srca? Pozdrav

 10. avatar Miljan каже:

  Poštovani,
  Išao sam na EKG i na ultrazvuk srca. Imam 33 godine, visina je oko 189 i težina 97 kila. Nalazi su i više nego dobri. Nikakve tegobe vezane za srce nisam imao. Nikada. Aktivno se bavim sportom i ne pušim. Samo me brine neštp napisano a to je KUSPISI OBE AV VALVULE VOLUMINOZNIJI. Da li je to nešto zbog čeka bi imao problema u budućnosti ili nešto beznačajno??
  Hvala
  Miljan

 11. avatar Nenad каже:

  Poštovani doktore,
  Trenirao sam aktivno atletiku 10 godina, a poslednjih 4-5 godina rekreativno trčim polumaratone i planinske trke. Na pregledu kod kardiologa, ultrazvukom je utvrđeno da imam proširen koren aorte koji sam genetski nasledio (45mm, dok je skener pokazao 47mm).
  Zanima me da li bih smeo nastaviti i dalje sa treniranjem?

  Unapred zahvalan!

 12. avatar Aleksandra каже:

  Poštovani Nenade,

  evo i nekoliko podataka o meni:
  20 godina, 177,5 cm
  ukupna kilaža: 63kg
  mišićna masa: 50kg
  gustina kostiju: 2,5
  bazalni metabolizam: 1589
  voda: 60%
  unutrašnje masti: 1

  Koliko je trenutno stanje dobro i na čemu bi još trebalo da se radi ukoliko se želi dobiti na mišićnoj masi?

  Veliko hvala,
  srdačan pozdrav,
  Aleksandra

  • avatar CIS каже:

   Postovana,

   Davanje bilo kakve ocene na osnovu samo ovih parametara bilo bi povrsinsko. Ne znamo u kojim ste uslovima mereni i na kojoj vagi.
   Niste napisali ni koliki je BMI koji bi mogao da posluzi kao mera uhranjenosti, pod uslovom da niste profesionalni sportista.
   Takodje ne znamo koji je razlog povecanja mišićne mase i da li je pracen adekvatnom ishranom i suplementacijom.ž
   Kao sto i sami vidite, puno informacija nedostaje da bi mogli da razmotrimo Vase stanje i zelje,a za davanje bilo kakvog saveta ovo je nedovoljno.
   Ukoliko zelite da dobijete profesionalnu pomoc, pogledajte opis programa koji nudi ovaj centar
   http://www.cis.edu.rs/opis-cis-programa/ i zakazite ukoliko ste zainteresovani http://www.cis.edu.rs/cenovnik-i-laboratorijske-analize/

   Pozdrav

 13. avatar Jasmina каже:

  Postovani dr Dikicu

  Buduci da se rekreativno bavim biciklizmom( ne tako cesto) zanima me postoje li neki limiti po pitanju telesne mase koja je najpogodnija za bavljenje ovim sportom kao I konkretne namirnice koje je potrebno konzumirati za rekreativce koji se bave biciklizmom kao I rezim ishrane?

  Najlepse hvala

  JASMINA TIMIC

  • avatar CIS каже:

   Draga Jasmina,

   Jasni limiti vezani za telesnu masu ne postoje ni kod profesionalnih biciklista, a jos ih je teze naci kod rekreativaca.
   Jasno ti je da to zavisi od dosta faktora i pre svega individualne procene sportiste koja bi bila njegova TM sa kojom postiže najbolje rezultate.
   Sto se tice kokretnih namirnica, siguran sam da to mozes i sama da zakljucis posle naseg predavanja. Biti rekreativac je dosta sirok pojam da bi mogli da damo konkretne preporuke (neko rekreativno vozi bicikl tri puta nedeljno a neko jednom mesecno). Trudi se da se pravilno hidriras i unosi ugljene hidrate.

   Pozdrav
   Nenad

 14. avatar Sanja каже:

  Postovani,
  Poslednjih dana sam imala tahikardiju oko 120/min. pa su mi uradili EKG na kome se vidi samo sinusna tahikardija,radili su i EHO i ovako su napisali:Aorta je normalne sirine i izgleda i separacije veluma,urednog transvalvularnog protoka.Leva komora je normalnih dimenzija i debljine zidova,dobre kontraktilnosti.Mitralna valvula normalnog izgleda i pokretljivosti,registruje se dasak MR,leva pretkomora normalnog volumena.Desna komora normalne dimenzije i kinetike,trikuspidni i plucni protok uredan.Perikard b.o. EF 70% Na svim uscima su brzine protoka vece sto odgovara hiperkinetizmu.Uradili su mi kompletnu biohemiju,ukljucujuci i elektrolite i hormone stitaste zlezde,KKS i sve je u redu.Dobila sam propranolol p.p i zakljucili su da je ovo stanje zbog povecanog tonusa simpatikusa jer sam pod stresom,a ne pijem,ne pusim.Zanima me samo da li je ova blaga mitralna regurgitacija takodje u sklopu hiperkinetizma i da li zahteva dalje pracenje? Hvala unapred!!!

 15. avatar jana каже:

  postovani, moj izvestaj exo srca je sledeci:
  Tahikardicna za vreme pregleda. PREGLED radjen za vreme respiratornie infekcije.
  Aorta je urednog dijamtra, aortna valvula je triveralna, uredne sistolne separacije, leva pretkomora je urednog dijamtera. Mitralni kuspisi su urednog izgleda i pokretljivosti. Na membranoznom segmentu IVS suspekstan defekt. Leva komora je urednih endokavitarnih parametara, uredne debljine zida. bez ispada u kinetici, odlicne sistolne funkcije. desne srcane supljine su uredne. perikard je zadebljan iza zadnjeg, donjeg zida, ispred desne pretkomore do 0.6cm, delimicno ispred leve pretkomore. uraditi TEE.

  sve dimenzije su uredne osim FS% 45 je nalaz a normalno 28+/-42%
  pregled kardiologa DG. VSD.
  sum 1/6 uz levu ivicu steridno? jasanih tonova ostalno ne razumem rukopis.
  EKG reko da je odlican.
  pritisak 95/60
  imam 24.9god 157cm-50kg ne pusim, ne pijem, ne drogiram se. Kada je lepo vreme i kada me ne mrzi trcim redovno po nekih 10-15min (ponekad osecam hladnocu u predelu grudnog kosa nakon trcanja, kao sviranje pluca, nekad tera na kasalj suv iritirajuci, ali prodje.) i puno pesacim. Ne osecam nekih velikih tegoba, sem stezanja i bockanja u predelu ispod pazuha pored leve dojke, ponekad i pritisak, kao da ne mogu doci do vazduha, i sa udahom bol postaje jaci, to drzi nekih 3-5min, a zatim prodje. ne desava se cesto.
  imam ceste prehlade.

  • avatar Nenad Dikic каже:

   Draga Jano,

   Svakako treba ponoviti ultarzvucni pregled srca, jer je sumanja na ventrikularni septalni defekt suvise ozbiljna da bi ostala na sumnji. Sto se tice problema za vreme fizicke aktivnosti predlazem Vam da uradite funkcionalni test opterecenja ili ergospirometriju i na taj nacin utvrdite da li zaista imate ozbiljnih problema. S druge strane, mislim da nemate adekvatno dozirano fizicko opterecenje.

   U svakom slucaju, sve preglede i adekvatni savet nakon pregleda mozete dobiti u ordinaciji Vita Maxima. Kontakt telefon ordinacije je 011/3058376, email je vita.maxima@gmail.com a Internet site je http://www.vita-maxima.org.

   S postovanjem,

   Dr Nenad Dikic

 16. avatar snezana каже:

  Imam 38 godina, visoka sam 162 cm, teska 69kg, pušim. Nemam tegoba osim zadihanosti i povremenog preskakanja srca jednom u 6 meseci posle napora. Inače, bavim se folklorom dugi niz godina. Rađen je ultarzvuk srca pre godinu i po dana. Nalaz je: koren aorte 27mm, separacija kuspisa 3mm, leva pretkomora 33mm, edd 44mm, esd 28mm, ef 67%, fs 37%, septum 7mm, zadnji zid 7 mm, mitralni protok V max m/s 0,8 (MR tracak), aortni protok 1,3, trikuspidni protok 0,6, pulmonalni protok 0,9, ehokardiografski se registruje aorta normalne dimenzije u korenu, aortni velumi trolistni dobre separacije u sistoli, leva pretkomora normalne dimenzije, mitralni kuspisi voluminozniji, ali bez kriterijuma za prolaps, leva komora normalne edd i esd, zidovi i septum normalne debljine, dobre globalne kinetike bez segmentnih ispada, desna komora normalne dimenzije, perikard bez efuzije, doplerom se registruje tracak mr (hemodinaski bez značaja), protoci nad aortnim, pulmonannim i trikuspidnim ušćcem uredan, ekg sr fr 80 bez znakova za akutno koronarno zbivanje, retka ves, th magnezijum eff 2×1. Laboratorijski nalazi su: ks 4,67, glukoza 5,4, holesterol 5,4, trigliceridi 1,14, alt 19,5, ast 17,5. Da li i dalje na osnovu ovih nalaza mogu da se bavim intezivno folklorom pošto imam voluminoznije mitralne kuspise i da li treba ponovo da uradim ultrazvuk zbog preskakanja?

  • avatar CIS каже:

   Postovana gospodjo,

   Vi mozete da se bavite svim sportovima po preporukama Evropksog udruzenja kardiologa. Potrebno je da jednom godisnje uradite sportskomedicinski pregled i ultrazvuk srca. I jedan i drugi pregled mozete da uradite kod nas u ordinaciji Vita Maxima.

   Ukoliko ne postoji neobjašnjiva sinkopa ili u porodičnoj anamnezi iznenadna srčana smrt, kompleksna supraventrukularna ili ventrikularna aritmija, produžen QT interval ili izražena mitralna regurgitacija, onda se kod prolapsa mitralne valvule koje je najbliže stanje onom koje Vi imate, dozvoljava učestvovanje u svim sportovima uz anamnezu, pregled, EKG, test opterećenja i UZ srca.

   Pozdrav
   Dr Nenad Dikic

 17. avatar Nada каже:

  Postovani doktore,
  da li ste u prilici da sportistima propisujete individualni plan ishrane, koji bi podrzao naporne treninge i omogucio pravilan razvoj i napredak sportista?
  Srdacno,
  Nada

  • avatar CIS каже:

   Postovana,

   Vec tri godine kao tim radimo sa profesionalnim i rekreativnim sportistima i propisujemo individualni plan ishrane koji prati naporne treninge i stil zivota koji sportisti imaju.

   Stojimo Vam na raspolaganju za dalje konsultacije.

   S postovanjem
   Dr Nenad Dikic

Napišite odgovor