KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Prof. dr Brižita Đorđević

profesor na Institutu za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta

Doc. dr Brižita Đorđević je docent u Institutu za bromatologiju od decembra 2006, Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Polje naučnog interesovanja doc. Dr Brižite Đorđević je proučavanje uticaja termičkog tretmana namirnica na biološku vrednost nutrimenata, kao i suplementacija ishrane biološki aktivnim jedinjenjima. Predavač je za predmete Bromatologija, Kontrola zdravstvene ispravnosti namiirnica i Dijetetika, na osnovnim studijama. Član je Farmaceutskog društva Srbije. Član je Udruženja za medicinu sporta Srbije, u čiji je rad aktivno uključena, kao i Odbora Antidoping Agencije Republike Srbije. U saradnji sa drugim autorima objavila je publikaciju „Dijetetski suplementi na tržištu Srbije“ 2007., 2008. i 2010. godine, učestvovala je u prevođenju knjige Praktična sportska ishrana i objavila je oko 150 radova i saopštenja u međunarodnim i domaćim časopisima, na međunarodnim i domaćim naučnim skupovima.

5 komentara

 1. avatar Mila каже:

  Postovanje, imam zdravstveni problem tacnije ulc kolitis, zelim da pocnem da treniram i uzimanjem Why proteina, da li smatrate da u mom slucaju to nije stetno.
  Srdacan pozdrav!

 2. avatar Kenan каже:

  Zdravo,
  Pitanje je sledece,osoba prima hemoterapiju i ima nuspojave/posledice hemoterapije. Koje namirnice jesti kako bi se ublazile nuspojave. Osoba ima karcinom dojke i metastazu na jetru,promene na kostima.Osoba ima sledece simptome:
  -Mucninu,Povracanje,Slab apetit tj nista ne jede,Umor,iscrpljenost i nemoc…

  • avatar Marija Anđelković каже:

   Postovani,
   Uz svo duzno postovanje ne mogu da vam odgovorim na ovakav nacin jer je u pitanju pacijent i kompleksna terapija koju uzima.Molim vas da potrazite savet nutricioniste. Za svaki savet o suplementima ili hrani trebalo bi da znam svu terapiju koju uzima i mnoge detalje.
   Pozdrav
   Marija

 3. avatar snezana каже:

  Imam 42 godine,vezbam od 14 -ste godine.Medicinska sestra sam po zanimanju.Htela bih da pijem neke suplemente npr wey i jos nesto samo ne znam sta.Citam svasta po internetu ;sto vise citam sve manje znanm Pitanje konkretno sta da uzimam od suplemenata i kako.Hvala

  • avatar CIS каже:

   Postovana,

   Kao sto i sami znate, mora da postoji indikacija za uzimanje nekog suplementa.
   To znaci da biste whey trebalo da uzimate samo ako proteine ne unosite dovoljno putem hrane, sto mi ne znamo.
   Ista je situacija sa bilo kojim drugim suplementom.
   Ono sto biste svakako mogli je da ubacite neki antioksidans kao npr.500mg vitamina C i npr.probiotik radi imunoprotektivnog delovanja.
   Svi drugi suplementi zahtevaju pregled i savetovanje na osnovu nekih analiza koje treba uraditi.

   Pozdrav

Napišite odgovor