KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Preporuke za korišćenje
dijetetskih suplementa

Da zaključimo, sportisti moraju prepoznati da ih korišćenje suplemenata izlaže realnom riziku pozitivnog doping ishoda. S obzirom na to da je problem sveobuhvatan i poduprt komplikovanim sistemom pravila država i procesa proizvodnje, teško je naći jednostavna ili univerzalna rešenja koja bi se ponudila sportistima. Različite zemlje i sportska udruženja pokušala su na različite načine da skrenu pažnju sportista na ovaj problem, uključujući savete sportistima da ne bi trebalo da uzimaju dijetetske dodatke.

Antidoping agencija Republike Srbije je na nekoliko seminara preopručila sportistima da:

  1. kupuju suplemente prvenstveno od evropskih firmi
  2. kupuju suplemente od firmi koje po mogućstvu ne proizvode prohormone,
  3. kupuju suplemente od firmi koje posluju po dobroj proizvođačkoj praksi (GMP)
  4. kupuju suplemente od firmi koje sertifikuju svoje proizvode u odgovrajućim antidoping laboratorijima

Želeli bismo da upozorimo sportiste širom sveta da su novija istraživanja pokazala da suplementi mogu da sadrže supstance koje će pokazati pozitivan test na supstance koje su trenutno zabranjene. Štaviše, Svetski antidoping Kodeks u potpunosti zahteva da sportisti moraju da preuzmu odgovornost za korišćenje svih nutritivnih suplemenata.

Publikacija Svetske antidoping agencije iz 2004. godine nudi sledeći savet: „Sportisti koji misle da im trebaju suplementi moraju prvo da se konsultuju sa sportskim stručnjacima kao što su sportski nutricionisti ili sportski lekari da bi bili posavetovani da li svoje potrebe mogu zadovoljiti putem obične ishrane. Ukoliko koriste suplemente, oni moraju biti odgovarajući njihovim nutritivnim potrebama, bezbedni za njihovo zdravlje i ne smeju dovesti do pozivitnog doping testa“.