AIS PODELA SUPLEMENATA – dinamično menjanje u skladu sa naučnim dokazima

Još od 2000. godine, Australijski institut za sport (AIS) sprovodi program za suplementaciju sportista sa sledećim ciljevima:

 • Omogućiti sportistima da se fokusiraju na jednostavno korišćenje suplemenata i specijalne sportske hrane kao sastavnog dela njihovog nutritivnog plana.
 • Osigurati da se suplementi i sportska hrana koriste ispravno i odgovarajuće da bi se postigla maksimalna korist za imuni sistem, oporavak i sportsku sposobnost.
 • Davanjem ispravnih saveta uticati na samopouzdanje sportista i postizanje ispravnih nutritivnih navika.
 • Smanjivanje rizika od nenamernog dopinga nakon korišćenja suplementa.

Glavni deo AIS programa je sistem rangiranja suplemenata i sportske hrane koji se bazira na analizi odnosa rizika i koristi svakog proizvoda od strane eksperata u sportskoj ishrani, medicini i nauci. Ovaj sistem rangiranja ima četiri nivoa tj. četiri grupe od A-D. Iako su te kategorije razvijene tako da se koriste u dužem periodu, postoji redovna provera suplemenata i sportske hrane da bi se ustanovilo da li su dobro kategorisani prema dostupnoj naučnoj literaturi. Sama klasifikacija vodi računa i o pojedinačnim bendovima, njihom oglašavanju. U suštini podela uzima u obzir samo pojedinačne supstance. Proizvodi sa velikim brojem sastojaka se posebno razmatraju zbog nedostataka efikasne analize nekih aktivnih sastojaka, potencijalnih štetnih interakcija između sastojaka i povećanog rizika od nenamerne kontaminacije zbog sastojaka sa različitih lokacija. Udruženje za medicinu sporta Srbije smatra da takavi proizvodi mogu biti uključeni kao suplementi, tek kada se razmotri uloga svih supstanci.

Prezentujemo vam najaktuelniju verziju AIS podele iz avgusta 2014.godine. Sok od cvekle, sok od višnje, kvercetin ili kurkumin su samo neke od novina i suplemenata koje je Luiz Burk uvrstila u ovu podelu i dala im status ergogenih supstanci.

GRUPA A Obezbeđuju korisne i pravovremene izvore energije i hranljive sastojke za ishranu sportiste, odnosno u naučnim istraživanjima se pokazalo da poboljšavaju sposobnost, kada se koriste po određenom protokolu u specifičnoj sportskoj situaciji. sportska hrana sportsko piće
sportski konditorski proizvodi
sportski gel
tečni obrok
whey protein
sportski bar
nadoknada elektrolita
medicinski suplementi suplementi gvožđa
suplementi kalcijuma
multivitamin/multimineral
vitamin D
probiotici
sportski suplementi kofein
beta alanin
bikarbonati
sok od cvekle
kreatin
GRUPA B Imaju preliminarne dokaze koji nagoveštavaju njihovu moguću korist ali su potrebni dodatni naučni radovi da potvde njihovu efikasnost. polifenoli iz hrane kvercetin
sok od višnje
egzotične bobice (akai, goji..)
kurkumin
ostali antioksidanti vitamin C i E
karnitin
ß-hidroksi ß-metilbutirat (HMB)
glutamin
riblje ulje
glukozamin
GRUPA C Ovi suplementi, bez obzira na to što uživaju određenu popularnost i široko su upotrebljavani, nisu naučno pokazali da povećavaju sportsku sposobnost. suplementi iz A i B grupe dati izvan propisanog protokola
ostali – ukoliko ne možete da nađete suplement u grupi A, B ili D, on se najverovatnije nalazi ovde.
GRUPA D Suplementi koji su visokorizični po pitanju kontaminacije zabranjenim supstancama. Supstance koje se nalaze na WADA zabranjenoj listi. stimulansi efedra
strihnin
sibutramin
metilheksanamin (DHEA)
ostali biljni stimulansi
prohormoni i
hormonski modulatori
DHEA
androstendion
19-norandrostenedion/ol
ostali prohormoni
tribulus terestris i ostali modulatori testosterona
prašak korena maka
modulatori hormona rasta i
peptida
ostali glicerol radi povećanja volumena plazme
kolostrum – ne preporučuje WADA zbog faktora rasta

2 komentara

 1. avatar Aleksandar каже:

  Podtovani imam kandidu neko vec vreme, lecim je uljem divljeg origana i nistatinom kako se upotrebljava. Hrana mi je dobra uglavnom biram, secere i alkohol nisam okusio ima sigurno mesec dana a ranije sam jako retko koristi samo kada mi se trazi. Mada sad stanje mi nije nesto naklonjeno preterano. Sportista sam dugo, fitnessom se bavim duze godina. Da li bih smeo da koristim protein u vidu praha kao dodatak ishrani radi se o cistom whey koncentratu?

  • avatar CIS каже:

   Postovani,

   Ne postoji kontraindikacija za upotrebu cistog whey proteina u Vasem slucaju. Sada u komercijalne varijante whey ipak ubacuju odredjenu dozu razlicitih ugljenih hidrata ali njihova koncentracija ne bi trebala da bude znacajna (pogledajte sastav prilikom kupovine whey pa birajte onaj najcistiji tj.monopreparat).

   Pozdrav
   Marija

Napišite odgovor